Pekanový pletenec

Originální pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (Maple Pecan Plait) je produktem dánské společnosti Lantmännen Unibake a prodává se pod značkou Schulstad Royal Danish Pastry. Má spoustu fanoušků po celém světě. Podle facebooku: „Fenomén postmoderní společnosti, na který se vytváří závislost mnohem rychleji než na alkohol, nikotin či nové náboženské skupiny.“ Jeho vůni se nedá odolat, vždyť ho pečou přímo v supermarketu ze zmrazeného polotovaru a jeho vůně je pak cítit po celé prodejně.

Dánský výrobek obsahuje:  mouku, rostlinný margarín, cukr, pekanové ořechy (5 %), cukrový sirup, žloutek, kvasnice, javorový sirup (1 %), pudinkový prášek, pektin, třtinový sirup, zahušťovadlo, aroma. To náš výrobek má bohužel mnohem bohatší složení. Narozdíl od dánského originálu obsahuje na můj vkus až moc „éček“:

Lákala mě domácí výroba a dlouhou dobu jsem si lámala hlavu, jak připravit náplň, aby byla dostatečně tuhá a z pletence během pečení nevytekla. Zvolila jsem listové těsto, protože jsem ho měla doma. Příště bych použila spíše plundrové, protože můj výrobek  se od originálu lišil a myslím si, že plundrové těsto bude chutnější.

Na 4 pletence:

  • 250 g listového nebo plundrového těsta
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 120 – 160 ml vody
  • 1 lžička gelfixu 1:1
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 30 g másla
  • 1-2 lžíce gustinu (jemný kukuřičný škrob)
  • 20 g sekaných pekanových ořechů
  • 30 g pekanových ořechů na ozdobu
  • 1 vejce na potření

V kastrůlku si připravíme karamel ze 4 lžic třtinového cukru a vody. Cukr nasypeme do hrnce, dáme na plotnu a stále mícháme. Postupně začně cukr hrudkovatět a žloutnout. Mícháme, až se všechny hrudky rozpustí a karamel má zlatohnědou barvu. Postupně přiléváme horkou vodu. Nalijeme trochu vody a mícháme. Celá směs začne bublat a voda se velmi rychle odpařuje. Až se směs uklidní přilijeme opět trochu vody. Konzistenci karamelu vyzkoušíme tak, že kápneme trochu karamelu na talířek. Hustota při 50° C by měla být omáčková, po vychladnutí v lednici bude hustá.

Do karamelu dáme 1 lžičku gelfixu a 1 lžičku citrónové šťávy. Povaříme 1 – 2 minuty. Odstavíme z plotny. Do směsi zamícháme 3 lžíce javorového sirupu a 2 lžíce kondenzovaného mléka. Přidáme 30 g másla a necháme ho v teplé směsi rozpustit. Podle konzistence zahustíme náplň 1 – 2 lžícemi gustinu. Na závěr zamícháme 20 g sekaných pekanových ořechů. Krém dáme asi na půl hodiny do lednice ztuhnout, aby se nám pletence lépe plnily.

Těsto si rozdělíme na 4 díly. Díl vyválíme do obdelníku. Těsto potřebujeme složit tak, aby nám náplň nevytekla. Obdelník nařízneme dle obrázku. 3 řezy na kratších stranách a 3 řezy na delších stranách. Doprostřed dáme čtvrtinu připravené náplně. Rohy zahneme a 2 cípy na kratších stranách přeložíme do kříže. Cípy na delších stranách střídavě překládáme do kříže.

Pletence potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme pekanovými ořechy. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C 15 – 20 minut.

Komentáře

  1. Pája píše:

    Tyto jsou maminčiny oblíbené a já je vlastně mám taky ráda. Jejich domácí výrobu určitě někdy zkusím a nejvíc si vážím poznámky o plundrovaném těstu. S tím totiž při nápodobě kupovaných pochoutek bojuji nejvíc, jaké těsto =) Nedávno jsem dostala kuchařku, kde je asi deset receptů s pekanovými ořechy, tak možná tam bude i toto =)

  2. iGurman píše:

    Jaaaj, keď som zbadal tento recept, hneď som si Vás dal do
    „google reader“ nech mi nič neutečie.

  3. Marcela píše:

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné připravit si větší dávku náplně a uchovat ji v lednici, aby výroba 4 kousků nebyla tak časově náročná. Nemáte to vyzkoušené?

Okomentovat recept