Horká čokoláda se šlehačkou

Horká čokoláda je velmi vděčný dezert. Je nenáročná na suroviny i přípravu a pochutná si na ní téměř každý. Stačí se jen držet osvědčeného receptu a postupu.

Určitě si připravte horkou čokoládu doma a uvidíte, jaký je to rozdíl! Pokud nemáte svoji oblíbenou kavárnu nebo cukrárnu, kde čokoládu nešidí, tak se ve většině podniků setkáte s něčím, co se spíše podobá hustšímu kakau nebo řidšímu pudinku.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 100 g čokolády s vyšším obsahem kakaa (použila jsem čokoládu na vaření s 50% kakaa)
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
  • skořice
  • 100 – 200 ml smetany ke šlehání (dle chuti)
  • vanilka (mleté vanilkové lusky)

Do menšího kastrůlku nalámeme čokoládu. Dáme ho na větší hrnec s vodou. Když se začne čokoláda rozpouštět přidáme asi polovinu mléka. V druhé polovině rozmícháme kakao, cukr a kukuřičný škrob. Až se nám čokoláda spojí s mlékem v hladkou kaši, přilijeme zbylé mléko s ostatními přísadami. Čokoládu zahříváme a mícháme, než se nám suroviny spojí a prohřejí. Na závěr přidáme trochu skořice.

V míse ušleháme smetanu s vanilkou do tuha.

Čokoládu rozdělíme do šálků a podáváme s mističkou šlehačky. A teď už je to jen na Vás! … zda překlopíte šlehačku do čokolády a necháte ji pozvolna rozpouštět, nebo budete postupně lžičkou nabírat trochu čokolády se šlehačkou…

Komentáře

  1. Pája píše:

    Miluji čokoládu ve všech podobách a tato vypadá, že bude hustá a možná i krémová. Už se těším, až vyzkouším. Jestli bude stejně dobrá jako ten koláč s tvarohem, který jsem podle vás dělala, tak se učokoláduju k smrti.

  2. Beruška píše:

    Děkuji za pochvalu. Horkou čokoládu jsem připravila na Valentýna, a protože mi zbyla smetana, tak jsem ji druhý den udělala znova. Třetí den se nevděčný strávník dožadoval další porce a nemohl se smířit s tím, že nebude 🙂

  3. coco-choc píše:

    Ježiš, já jsem cvok, proč já chodím na Tvou stránku v takovou nekřesťanskou dobu. Nechápu, jak může můj žaludek vědět, na co koukám, protože se najednou ozívá (vehementě kručí :-D).
    Miluji horkou čokoládu doma připravenou a úplně nenávidím čokoládové kavárenské pudinky za 50 a více korun :-(. Nedávno jsem ale objevila v naší oblíbené kavárně novinku (http://www.choc-o-lait.cz/sub.html), a to horkou čokoládu opravdu z čokolády – přinesou vám horké mléko a kostku čokolády na špejli a vy si čokoládu ponoříte do teplého mléka, necháte ji rozpustit a mmmm… V současné době sháním po Praze tuto čokoládu i domů, protože ji mají v několika příchutích a jedná se opravdu o kvalitní čokoládu, tak pokud by si ji třeba někde objevila, dej mi vědět a já Ti budu neskonale vděčná :-).

  4. Beruška píše:

    No jasně, čokoláda chutná nejvíc večer, když jsou chuťové pohárky naladěné a v té nejlepší kondici 🙂
    Podobnou čokoládu, o které píšeš, jsem viděla v Bio Day (www.bioday.cz), akorát nebyla na špejli 😉 Nemůžu posoudit, jaká je, protože cena se mi zdála neúměrně vysoká. Čokoláda je sice bio a fair trade, ale raději jsem obětovala trochu času a práce při klasické přípravě.

  5. Lůc Mác píše:

    myslím, že velice užitečný receptík, protože horká čokoláda potěší vždycky 🙂 hned zítra jsi jdu pro čokoládu

  6. ahoj ZDENKA píše:

    TOTO VYZKOUŠÍM

Okomentovat recept