Dýňový koláč

Na farmářských trzích jsem koupila dýni Hokkaidó. Natěšená jsem ji nesla domů, ale hned ve dveřích mě nevdečný strávník zchladil kyselým ušklíbnutím. Podařilo se mi jí vpašovat do kari omáčky, horší už to bylo s pečenou dýní jako přílohou k masu a na koláč jsem se neodvážila pomyslet. Pečení je ale moje vášeň, tak jsem to riskla.

Recept jsem částečně převzala z mé oblíbené online kuchařky Joy of Baking. Autorkou je paní Stephanie, Kanaďanka žijící v Americe. A kdo jiný by měl znát zaručený recept na Pumpkin Pie.

A jaké bylo hodnocení? Zavedla jsem známkování jako ve škole, protože jinak se dozvím jen „buchta no“. Dýňový koláč dopadl dobře. Ve škole bych s trojkou spokojená nebyla. Ale vzhledem k tomu, že na jedničku je jen medovník, to není tak zlé. A z předpokládané pětky se mi podařilo vyšplhat na krásnou trojku.

Dýňový koláč jsem pekla i jedla poprvé. Má velmi specifickou, nasládlou a jemně kaštanovou chuť. Vůně a chuť dýňové náplně mi připomíná pečené jedlé kaštany. Podstatnou součástí je koření – skořice, hřebíček a kdo má rád, tak i zázvor. Zachutnal mi a příští rok ho peču znova!

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 45 ml vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g oloupané a na kostky nakrájené dýně
  • 250 g mascarpone
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks hřebíčku (namletého)
  • + 1 vejce na potření

Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme cukr, změklé máslo, vodu, špetku soli a zpracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny do lednice.

Oloupanou a na kostky nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme trochou vody a vaříme do změknutí (asi 20 minut).  Dýni scedíme a rozmačkáme na pyré. Necháme vychladnout. Do dýňového pyré zamícháme mascarpone, cukr a koření. Vejce rozšleháme metličkou a přidáme do krému.

Na korpus použijeme 2/3 těsta. Vyválíme ho, přeneseme do koláčové formy a prsty dotvarujeme okraje. Na korpus nalijeme připravený dýňový krém. Zbylou třetinu těsta vyválíme a přiklopíme jím povrch koláče. Nožem můžeme vykrájet různé tvary. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 40 minut.

Komentáře

  1. HaF píše:

    Můžu mít dotaz? Lze místo Hokkaidó použít obyč. dýni?

  2. Beruška píše:

    Dýně Hokkaido je oproti běžně pěstované dýni chutnější, sytější, moučnější, sladší a s nižším obsahem vody. Při použití obyčejné dýně bych do koláče přidala rozinky, sušené meruňky nebo ořechy, aby chuť náplně nebyla mdlá. A asi bude potřeba doladit i její konzistenci. Vzhledem k vyššímu obsahu vody bych přidala vejce nebo kukuřičný škrob.
    Pokud budete péci, dejte vědět, jak to dopadlo! 🙂

  3. Lůc Mác píše:

    Vypadá pěkně a moc lákavě 🙂 s dýní jsem ještě v kuchyni neměla tu čest, ale pořád mě k sobě láká, tento rok už se jí asi nedočkám, ale snad ten příští 🙂

  4. Veronika píše:

    Pekla jsem podobný koláč z velkoplodé dýně – takové té, co se vydlabe na haloween. a jde to:-) je fakt, že paní kuchařka, podle které jsem to pekla přidala merunky a oříšky, já na to byla líná. Taky se dá udělat dobrá polívka, jedl jí s chutí i můj chlap, který má jinak reakce podobné, jako ten váš 🙂 Fakt jste mě pobavila – buchta no – jako bych to slyšela.

  5. vanolový lusk píše:

    Z dýně jsem pekla jen jednou a nedopadlo to úplně slavně. Zkusím tento recept – snad se podaří.

  6. Jana píše:

    Moje maminka dýně Hokaido pěstuje a peču z nich tuhle buchtu (recept je původně místo dýně mrkev):
    3 hrnky hladké mouky
    3 hrnky hrubě strouhané dýně Hokaido
    1,5 hrnku moučkového cukru
    1 hrnek oleje
    3 vejce
    1/4 hrnku rumu nebo koňaku
    2 lžičky jedlé sody
    2 lžičky skořice
    1 rovná lžička soli
    1/2 hrnku sekaných ořechů (případně mandlí)
    1/2 hrnku hrozinek
    1/2 hrnku kandovaného ovoce
    Třeme cukr, vejce, olej. Přidáme mrkev, rum, mouku se sodou a ostatní přísady. Pečeme na vysypaném plechu.

  7. Věra píše:

    podle receptu jsme vše pekli dopadlo to dobře a byl vidikající 😀 🙂

  8. hovník :D píše:

    krása krása krása

  9. ava píše:

    Koláč byl výborný, recept sedí!

  10. paja píše:

    Kolac je vyborny, udelala jsem ho z dvojitedavky na plech a byl opravdu bajecny, dynova napln vyborna.

  11. Tereza píše:

    S malou obmenou mi ujidaly deti napln uz z misy – a to dyni nesnaseji.. Hrebicek nemam , dala jsem varit dyni se skorici,cukrem a seminkem kardaˇomu. Misto mascarpone jen zakysana a plus trochu pernikove koreni a pulka pomerance. Mnam , diky 🙂

Okomentovat recept