Citrónový bílkový koláč

Někdo přemýšlí, co se zbylými bílky. Já si je střádám, abych mohla upéct citrónový koláč. Ale už to mám docela vychytané. Stačí jedny kynuté buchty (2 žloutky), jeden drobenkový koláč (1 žloutek) a jeden koláč z křehkého těsta (1 žloutek). Čtyři bílky jsou ve skleničce a následně koláč v troubě.

Korpus:

  • 175 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 200 g tvarohu

Náplň:

  • 1 vejce + 4 bílky
  • 150 g cukru
  • šťáva ze 2 citrónů a kůra z 1 citrónu
  • 200 g zakysané smetany

Ze surovin na korpus zpracujte nelepivé těsto. Vyválejte ho a pomocí válečku přeneste do koláčové formy. Prsty dotvarujte okraje a vytáhněte je do výšky. Dno propíchejte vidličkou, přikryjte ho papírem na pečení a zatěžte luštěninami. Korpus předpečte při 180° C zhruba 15 minut.
Vejce, bílky a cukr mírně našlehejte metlou. Přidejte citrónovou šťávu a kůru. Zamíchejte zakysanou smetanu. Citrónový krém nalijte na předpečený korpus. (Pokud se Vám celá náplň do korpusu nevejde, nalijte pouze část a nechte v troubě ztuhnout. Poté přilijte zbytek.)
Teplotu v troubě snižte na 165°C a pečte asi půl hodiny.

Komentáře

  1. Madla píše:

    Takový krémový dortík s jemně svěží citronovou chutí bych si věru dala líbit, super! Určitě brzy vyzkouším, mňam 🙂 Já si asi budu muset zakázat chodit na tyto stránky, tvým laskominám nelze odolat …

  2. Radka píše:

    tak přesně tenhle koláč miluje můj brácha, pořád si ho kupoval v jedné kavárně a doma otravoval, ať mu ho upečeme taky … tak konečně mu to můžu splnit 🙂 dík moc

  3. marketa mozna píše:

    Co to znamená zatížit luštěninami, neumím si to předsgtavit. díky

  4. Beruška píše:

    Markéto, když pečete korpus bez náplně, může se dno korpusu zvlnit, nafouknout nebo jinak měnit tvar. Aby si zachoval svůj tvar, je dobré jeho dno něčím zatížit. Nejjednodušší je použít luštěniny (např. fazole, hrách atd.), které můžete péci s koláčem než přidáte náplň.

  5. Soňa píše:

    Vyzkoušela sem a chutná neskutečně dobře:))))mňááám!!!

  6. Evik píše:

    Můžu se zeptat jaký je povrch – tuhý nebo měkký? Chci jej udělat na cestu autem do krabičky a nevím jestli by větší manipulaci přežil a aby taky moc neutrpěla estetika. Nebo abychom jej pak nemuseli páčit lžičkou:-))
    Děkuju za odpověď.

  7. Beruška píše:

    2 Evik: Náplň je tužší krémová. Myslím, že cestu by měl přežít, ale stejně bych zvolila spíše jinou buchtu nebo koláč. Přeci jen je to koláč spíše na dezertní talířek než do ruky.

  8. georg píše:

    Náplň výborná,jen korpus mi příjde trošku tužší než si myslím,že by měl být…nějakej jinej nápad aby koláček byl dokonalý???

  9. Pavel píše:

    Citronový koláč je opravdu lahodný, pro zvýraznění chuti doporučuji po upečení potřít citronovým syrupem (citronová štáva, cukr, máslo)

  10. dew píše:

    Georg: možná jste korpus nechal příliš dlouho péct, já právě dopekla a je skvělý 😀

  11. Zuzana píše:

    da se to upect v remosce? nemam totiz troubu 🙁

  12. petra píše:

    dnes jsem vyzkoušela a zklamal mě,byl moc kyselý a spodní díl jak zakalec a to jsem ho tam měla o 10 minut dýl,jinak byl pořád nedopečený,určitě mezi oblíbené nezařadím,zbyly bílky tak jsem nechtěla vyhazovat….:-(

Okomentovat recept