Jihočeský borůvkový koláč

Kynutý borůkový koláč, kterému se v jížních Čechách říká podciperák, pečeme každý rok. Troufám si říci, že lepší dobrota z borůvek neexistuje. Jakmile se objeví první borůvky, už se nemůžu dočkat, až ucítím vůni koláče a budu se moci do něj zakousnout.

Čím více borůvek použijete, tím bude koláč lepší. Doporučuji mít vrstvu borůvek stejně silnou jako těsto. Toho jsem se snažila také docílit, ale těsto mi nečekaně hodně nakynuno a převálcovalo temně modrou vrstvu borůvek. Byla jsem trochu zklamaná, ale po ochutnání se rozčarování rozplynulo. Těsto se mi vydařilo, je nadýchané jako peříčko.


Na menší plech / na klasický plech:

Těsto:

  • 75 g / 150 g hladké mouky
  • 75 g / 150 g polohrubé mouky
  • 40 g / 80g másla
  • 30 g / 60 g cukru
  • 100 ml / 200 ml mléka
  • 1 žloutek / 2 žloutky
  • 15 g / 30 g kvasnic
  • 1 lžička cukru

Dále:

  • půl litr / litr borůvek
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 4 lžíce / 8 lžic hrubé mouky
  • 3 lžíce / 6 lžic  moučkového cukru
  • 2 / 4 lžíce másla

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy prosijeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, žloutek a vzešlý kvásek. Zpracujeme těsto, které posypeme hladkou mouku a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Borůvky opláchneme a necháme okapat. Plech vyložíme papírem na pečení. Vykynuté těsto dáme na plech a mokrýma rukama roztáhneme do stran. Povrch posypeme borůvkami a vanilkovým cukrem. Z hrubé mouky, cukru a másla si připravíme drobenku, kterou posypeme vrstvu borůvek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny.

Komentáře

  1. Pája píše:

    Něco podobného jsem dělala teď nedávno. Ale přidala jsem můj milovaný tvaroh =)

  2. Jarka píše:

    Dneska jsem od vás dělala ten koláč je výborný.

  3. Libuška píše:

    Ano, potvrzuji, že je skutečně výborný. Ještě jsem pod borůvky dala malinkou vrstvičku tvarhou s troškou zakysané smetany, co mi zbylo z jiné dobrůtky. A vydržel i do třetího dne. (jen proto, že jsme odjeli, ne proto, že by nebyl dobrý:-) A dnes ho jdu dělat znovu. Ať žijí jižní Čechy.

  4. Daniela píše:

    Dneska jsem dělala váš PODCIPERÁK,sice ze zamrazených borůvek,ale je super.Vy holky z jižních čech prostě dobrůtky umíte.Ještě se chystám na ten švestkový,sice taky z kompotovaných švestek,ale na celou rodinu už asi leze léto,nikoliv jaro a tak to koláčování zase začíná.Moc díky za tento i další vaše recepty.Postupně vše vyzkouším.

  5. Magda píše:

    Včera jsem upekla na velký plech a půlka už je pryč! Je výborný, recept na toto těsto si založím do své kuchařky, opravdu nadýchané jak peříčko.
    Pouze bych doplnila – do těsta trošku soli.

  6. Blanka píše:

    Tak takhle dobrý koláč jsem snad ještě nejedla. Moc děkuji za recept. já jsem slyšela, že v jižních Čechách jsou nejlepší.

  7. Marie píše:

    Asi půl hodiny jsem hledala na netu recept na borůvkový koláč a padl mi do oka tento. Jelikož jsem už čtyři roky taky z Jižních Čech, bylo to jasné. Koláč ž se peče a věřím, že bude tak výborný, jak voní 🙂

  8. Petra píše:

    Moc děkuji za recept, koláč je opravdu výborný. Sklidila jsem obrovskou pochvalu od dětí i od manžela :o))
    Moučkový cukr na drobenku už mi nezbyl, tak jsem musela risknout cukr písek a taky se to povedlo. Drobenka byla křupavoučká :o)

  9. stáňa píše:

    Opravdu vynikající koláč,těsto je vláčné.Sama mám velice vřelý vztah k jižním Čechám z dětství,kdy jsme chodily jako děti do lesa na borůvky a moje teta pekla nejlepší koláč jaký jsem kdy jedla,a proto stále vyhledávám recepty tohoto kraje.Málokdy nám zůstane kousek koláče do druhého dne.

  10. Jitka píše:

    Dobrý den,právě dělám koláč podle vašeho receptu,ale je to dost řídké to asi tak nemá být,že jo

  11. Beruška píše:

    Těsto je řidší, ale nemusí te se bát, po upečení se zpevní 🙂

  12. Jarka píše:

    Děkuji za skvělý recept, konečně kynuté těsto, které se mi podařilo! Koláč je opravdu bezchybný.

  13. Jana píše:

    Pro ještě jemnější těsto přidávám do těsta lžíci rumu.

  14. janik píše:

    úžasný recept! Výborný koláč!!! DĚKUJI.

  15. Medulirenka píše:

    Včera jsem dělala poprvé a je to opravdová delikatesa!!!

  16. Veronika píše:

    Super recept, dala jsem jen hladkou mouku a vyborne:-)
    Kolac je vlacny a moc mnan

  17. Eva píše:

    Naprosto luxusní, super recept, jiný už dělat nebudu, všem moc chutná.

  18. Věrka píše:

    Tento recept je prostě super.Už peču několikátý borůvkový a švestkový koláč a všem kdo ho ochutnal,moc chutná.Díky za recept!!

Okomentovat recept