Maminčiny kynuté buchty

Svůj recept na kynuté buchty zde zveřejňovat nebudu. Nebylo to ono. A to jsem si myslela, jak je mám báječné do té doby, než mi maminka „vnutila“ svůj recept se slovy, že je mám moc tuhé a podle jejího receptu budou krásně nadýchané a lehké jako pírko. A měla pravdu, jak maminky většinou mívají.

U kynutého těsta platí toto pravidlo: čím je těsto mastnější a sladší, tím je tužší a špatně drží tvar. Na druhou stranu, čím více je v těstě tuku, tím déle vydrží čerstvé a měkké. Takže do těsta musíme dát tuku tak akorát.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu včetně rozpuštěného másla. Nesmíme do těsta přidat horké mléko ani máslo, kvasnice bychom spařili a těsto by nevykynulo.

Přeci jen jednu úpravu maminčina receptu jsem si dovolila. Část polohrubé mouky jsem nahradila moukou špaldovou. Buchty neutrpěly, spíše naopak.  Kromě obsahu výživových látek je špaldová mouka při zpracování velmi dobře tažná a dobře kyne. Pečivo má výraznější vůni a jemně oříškovou chuť.

Kvásek:

  • 42 g droždí (při použití pouze polohrubé mouky stačí 30 g)
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml mléka

Těsto:

Pokud nechcete použít špaldovou mouku, dejte 500 g polohrubé mouky.

  • špetka soli
  • 50 g cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka
  • citrónová kůra
  • vanilka (mleté vanilkové lusky)

Maková náplň (na 7 buchet):

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 75 g mletých piškotů
  • 30 g cukru
  • trochu skořice

Povidlová náplň:

  • domácí švestková povidla (nejsou tak tekutá a lépe se jimi buchty plní)
  • trochu skořice

Tvarohová náplň (na 5 buchet):

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 1 malé vejce
  • 1 vanilkový cukr

Na potření:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Rozdrobené droždí zalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít na teplém místě.

Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, vanilku, citrónovou kůru, vychladlé rozpuštěné máslo, 2 žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přidáme 150 ml vlažného mléka a zpracujeme těsto. Nejdříve těsto zpracovávám pomocí vařečky, a pak ještě použiji mixér s hnětacími nástavci.

Těsto posypeme hladkou mouku a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Já strčím těsto do mikrovlnky, kterou zapnu na nejnižší výkon na 2-3 minuty a takto nechám těsto vykynout.

Mezitím si připravím náplně.

Umelu mák, zaliji ho 250 ml mléka, přidám mleté piškoty, cukr a skořici a povařím asi 3 minuty.  K tomuto způsobu připravy makové náplně jsem byla zpočátku trochu skeptická. Nelíbilo se mi „ředění“ máku mletými piškoty. Ale poté, co jsem ochutnala, už nedělám jinou.

Do povidel přidám trochu skořice.

Tvaroh smíchám s vejcem a vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství těsta mám 16 buchet. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 části. První polovinu těsta vyválíme do válečku a rozdělíme na 8 dílů. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta. Nejvíce se mi osvědčilo vzít bochánek těsta, prsty ho roztáhnout, přidat náplň a zabalit do ranečku. Takto se mi buchty lépe plní, než když celé těsto vyválím a nakrájím na čtverečky.

Buchty klademe do pekáčku, který vyložíme papírem na pečení a potíráme je rozšlehaným vejcem. Vždycky jsem buchty potírala rozpuštěným máslem. Tento postup  má tu výhodu, že když upečenou buchtu vezmu do ruky, tak nejsem celá mastná. Navíc jsou buchty na povrchu krásně lesklé.

Trochu jsem neodhadla množství makové náplně, nebo jsem buchty nešidila a hodně plnila. Zkrátka maková náplň mi vyšla na 7 buchet. Povidel jsem měla jen zbytek, kterým jsem naplnila 4 buchty. Zbylých 5 buchet je tvarohových.

Před vložením do trouby necháme buchty ještě asi 30 minut kynout. Toto je důležité, aby buchty nebyly tuhé.

Troubu předehřejeme na 200°C, buchty pečeme 10 minut a poté stáhneme troubu na 175°C a dopékáme dalších 20 minut.

Po vytažení z trouby buchty potřeme 2 lžícemi rumu smíchaným se lžící cukru. To jsem dříve nedělala, ale teď už tento závěrečný „trik“ nevynechávám. Buchty provoní celý byt. Po vychladnutí je můžeme posypat moučkovým cukrem.

Komentáře

  1. Romča píše:

    Dnes jsem zkusila tento recept a musím přiznat,že se buchty jen rozplívají v puse,výborný recept a ještě s povidly,no co říct!R

  2. Iveta píše:

    takéto receptíky milujem, tie po maminkách, babičkách sú aj tak tie najlepšie

  3. Iveta píše:

    Určite vyskúšam, veľmi rada vypekám z kysnutého cesta

  4. Monika píše:

    Dobrý den,těsto zaděláno,nádivky taky,tak jsem zvědavá jak se mi buchty povedou,dělám je poprvé.Díky za receptík,Monika z Ostravy:-)!

  5. Ema píše:

    Dobrý den. Víte, proč máte buchty tuhé, jak Vám řekla matka? Protože používáte pohrubou mouku. Já dělám kynuté buchty zásadně z hladké, protože čím víc je mouka hrubá, tím víc saje přidaný tuk a tím více jsou pak buchty tuhé. Zkuste to jednou z hladké. Zkuste jednou nahradit máslo Herou a přidat tam tak 5 polévkových lžic oleje (já používám slunečnicový Vegetol). Uvidíte, jak budete mít buchty vláčné. Přeji hodně úspěchů.Bohužel, moje dospělá dcera nechce ani vařit, ani péct, přestože mne oboje hrozně baví.Žádné geny nepodědila.

  6. Lenka píše:

    Taky jsem dnes upekla buchty podle tohoto receptu,a nemají chybu!!!Jsou skvělééé,moc díky za super recept.Pochutnala si celá rodina!!Těsto je výborný,skvěle se sním pracuje:-))))

  7. Lada píše:

    Dobrý den.
    Receptík bych chtěla dnes vyzkoušet.Máme u nás Borůvkobraní a mám připravenou borůvkovou náplň,jen bych se chtěla optat,kolik tak kousků v průměru máte z jedné dávky.
    Děkuji moc za odpověď Lada

  8. Eliška píše:

    Krásný den, hledám na netu nové recepty za využití špaldové mouky a máku a tenhle se zdá býti skvělým. :o) Jen ještě dotaz, nezkoušela jste udělat buchty zcela s vyloučením bílé mouky, která je považována za jeden z „bílých jedů“?

  9. Beruška píše:

    Pěkný den, Eliško, pouze ze špaldové mouky jsem buchty ještě nepekla. To by mi doma asi neprošlo 🙂 Pokud to vyzkoušíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jak dopadly. Možná bude třeba recept trochu upravit, aby těsto mělo tu správnou konzistenci.

  10. Lenka píše:

    Dobrý den, dnes jsem zkusila buchty pouze ze špladové mouky bez přídavku bílé mouky. Dopadly absolutně výtečně, byly, už nejsou! Mám trochu jiný recept na buchty,dávám jen polovinu másla, pouze 1 celé vejce a mléko podle potřeby při zadělávání. Těsto vykynulo bez jakýchkoli problémů, výborně se s ním pracovalo. Pouze špaldovou mouku mohu jen doporučit,je pravda, že výsledná chuť je jiná než u bílé mouky, ale nám všem doma moc chutnalo.

  11. Šárka píše:

    Dobrý den, právě jsem dodělala vaše buchty a jsou výborné. Jenom na moji chuť je tam moc cukru, byly hodně sladké. Příště zkusím míň osladit.Ale to je jen můj názor.Všem chutnalo.

  12. Eva píše:

    Dobrý den
    právě jsem dopekla buchty podle Vašeho receptu..Pečením jsem naprosto nepolíbená, chvílemi jsem dost zmatkovala..ale……….dopadlo to naprosto delikatesně…Pochvala od celé rodiny..Přesně takové buchty měl s sebou hloupý Honza od maminky na cestu do světa…Já jsem naprosto nadšená…Jsem specialistka na středomořskou kuchyni, hodně jsem cestovala, miluji ryby a mořské plody..Čas je však neúprosný a stal se zázrak. Mám teď miminko a jsem na mateřské..Můj život se teď od základu změnil.Přestala jsem lítat v oblacích a stojím teď pevně na nohou v naprosto novém životním období, kde se i pohádkové domácí pečení stává realitou…

  13. Věra píše:

    Výborně se mi povedly ! Díky.

  14. Makovka píše:

    Osobně mám nejraději makové buchty. Vůbec nejlepší buchty uměla moje prababička. Dodnes na ty lahodné buchty vzpomínám.

Okomentovat recept