Jahodový koláč

Voňavé jahody, tvarohový krém a linecké těsto. Hodně muziky za málo námahy.

Použila jsem osvědčený recept na linecké těsto, který nám vyhovuje a nejvíce chutná. Není tuhé a drobivé, ale zůstává měkké a křehké. Jinak na koláči „nic není“, jahody v něm hrají prim a výsledek stojí na nich. Chce to čerstvé akorát zralé sezónní jahody a pak už na koláči není co zkazit.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 60 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • dortové želé
  • jahody

V míse zpracujeme změklé máslo, cukr, žloutek, prosátou mouku a špetku soli v hladké těsto (pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat 1-2 lžíce mléka). Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny do lednice.

Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy. V míse ušleháme tvaroh s cukrem a žloutkem. V druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha a opatrně je zamícháme do tvarohového krému. Tvarohovou náplň nalijeme na dno koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 45 minut.

Koláč necháme vychladnout. Jahody omyjeme, překrájíme a ozdobíme jimi povrch koláče. Podle návodu si připravíme želé (obsah sáčku rozmícháme ve 250 ml vody se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu, necháme zchladnout) a nalijeme ho na jahody.

V lednici necháme ztuhnout.

Komentáře

  1. Madla píše:

    Tak to je prostě koláčová jednička! Koláček vypadá jako z cukrárny, hned bych se do něj zakousla. Ach jo, já bych tak chtěla domácí jahody ze zahrádky!

  2. Flo píše:

    Mňam ten je přímo k sežrání:-)!!No a teďka vážně:-)-je úžasný a dokonalý.Sama takový dělám a u mé rodinky má vždy zaručený úspěch.Krásný zbytek volného dne.

  3. Evička píše:

    O víkendu jsem ho upekla přesně podle receptu. Je báječný, všem moc chutnal, není moc sladký, velmi osvěží. Díky za skvělý koláč.

  4. eiram píše:

    Koláč chutná celé mojí rodině, dělám ho opravdu ráda a často.

  5. Petra píše:

    Tak ja ho idem dnes skusit upiect a dufam,ze sa mi podari 😀

  6. Kristýna píše:

    Chtěla bych poprosit o podrobnější návod/popis jak naplnit formu těstem.. Případně do jak velké formy. Neudělala jsem tak vysoké okraje a tvarohová náplň mi to celé zalila:-(
    Ale jinak těsto vypadalo skvěle a chuťově to určitě bude moc dobrý, ale vzhledově se mi to nějak nezdařilo 🙁

  7. Kristýna píše:

    Tak se nakonec dílo zdařilo:) ta náplň si po vyndání z trouby krásně lehla, a po nandání jahod a želé to i krásně vypadalo:) Chuťově je výborný!! 🙂 Díky!

  8. Václav Nejezchleb píše:

    Super dort ,jednoduchý a luxusní v tom to přeci všecko spočívá:)

  9. jovana píše:

    Super,dakujem za tip . upeciem 🙂

  10. lenka píše:

    ešte sa pokúsim pridať do tej plnky mak, pretože moje deti majú radi iba makové koláčiky. ale už sa teším

  11. Marketa L. píše:

    Je to poprve co nekam pisu „koment“..Milujeme tento jahodovy kolac!!! Vyhral na plne care. Testo vlacne a krehke,celkove nepreslazene a nepecene jahody v zelatine v kombinaci s tvarohem..hmm..Zelatinu jsem udelala z agaru a pridala do ni trochu stavy z citronu. Tvaroh jsem osladila agavovym sirupem na misto cukru.
    ..a kolac nevydrzel ani do vecera.. Dekujeme za sdileni receptu,pridavame si ho do repertoaru :-)… A ja se tesim az zkusim Vase dalsi recepty…

  12. Misa píše:

    Jak velkou formu prosim pouzivate?

  13. Beruška píše:

    Koláč je pečený ve formě o průměru 23 cm.

Okomentovat recept