Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou

Panna cotta, v překladu vařená smetana, je desert ze severní Itálie. První impuls, že bych ho mohla vyzkoušet, přišel při listování červencovým apetitem. Na fotkách vypadá velmi lákavě. A v období sezónního ovoce stojí za vyzkoušení. V receptu mě však zarazilo docela malé množství želatiny a bála jsem se, aby mi smetana ztuhla. Na sáčku želatinového ztužovače je také recept na panna cottu, který říká, že na 500 ml smetany se má dát celý sáček (50 g). V apetitu píší 2 lžičky, takže jsem byla totálně zmatená. Nakonec jsem si nechala poradit od „Itala“ a dala něco mezi tím.

Panna cotta je velice jednoduchý a super rychlý desert. Pokud přípravě věnujete více než 5 minut, tak děláte něco špatně. Jen nezapomeňte, že před podáváním potřebujete čas na vychlazení. A fantazii se meze nekladou…. použijte jahody, maliny, borůvky…. karamel nebo čokoládu, část smetany nebo mléka můžete nahradit kokosovým mlékem, lze připravit i ze sójového nebo mandlového mléka.

Na 4 porce:

  • 400 ml smetany ke šlehání + 100 ml mléka (může být i v jiném poměru)
  • 35 g cukru
  • vanilka (mleté vanilkové lusky)
  • polovina sáčku želatinového ztužovače (Dr. Oetker) nebo 3 plátky želatiny
  • 6 lžic vody
  • 400 g jahod
  • 4 lžičky moučkového cukru
  • olej na vymazání mističek

Připravíme si 4 menší mističky, které vymažeme olejem.

Smetanu a mléko vlijeme do kastrůlku, přidáme cukr a vanilku.  Mícháme než se cukr rozpustí, smetana se nesmí vařit. Půl sáčku želatinového ztužovače smícháme s vodou a necháme stát, aby želatina vodu absorbovala.  Želatinu přidáme do kastrolu a necháme ji zcela rozpustit. Směs rozdělíme do mističek a necháme ztuhnout v lednici minimálně 2 – 4 hodiny.

Ztuhlé bábovičky vyklopíme na talířek. Pokud se jim moc nechce, dáme mističku na chvíli do hrnce s horkou vodou.

Jahody omyjeme, nakrájíme a  rozmačkáme s moučkovým cukr. Jahodovou omáčkou polijeme bábovičky.

Komentáře

  1. Madla píše:

    tak tohle se mi moc líbí! Jsem te´d sice nemocná, takže budu mlsat jen virtuálně, ale až se trošku zmermomocním, tak se do lákavé panna coty určitě pustím. Vypadá vážně skvěle!

  2. Beruška píše:

    Panna cottu jsem znala akorát z jídelního lístku italské restaurace a vždy vyhrál jiný dezert. Už vím, jakou jsem dělala chybu! Je tak dobrá a přitom tak jednoduchá.

Okomentovat recept