Mandlový dort

Tento dort jsem pekla na přání k narozeninám. Oslavenkyně si přála švédský mandlový dort Almondy Almond, který můžete ochutnat v Ikee nebo v Coffee Heaven. Recept jsem “ vygooglila“, množství surovin přepočítala na klasickou dortovou formu a postup uzpůsobila dle mého nejlepšího přesvědčení tak, aby výsledek stál za to.

Mou snahou bylo chuťově se originálu přiblížit. Tak jako existuje spoustu receptů na pravý medovník a ani jeden nechutná přesně jako Medovník Original, tak i tento recept je pouze jeho napodobeninou. Oproti originálu je méně hutný, více krémový a vyšší (upekla jsem 3 korpusy, a tak mám 2 vrstvy krému).

Dort je přirozeně bezlepkový, korpus je z bílkového sněhu, mletých mandlí a cukru. Na tento dort Vám stačí pouze 5 surovin: mandle, vejce, cukr, smetana a máslo.

Korpus:

  • 8 bílků
  • špetka soli
  • 120 g moučkového cukru
  • 240 g mletých mandlí

Krém:

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 8 žloutků
  • 150 g krupicového cukru
  • 130 g másla

Dále:

  • 100 g sekaných mandlí

Začneme přípravou krému. Žloutky oddělíme od bílků.  Smetanu s cukrem v kastrůlku zahřejeme (nevaříme), metličkou zašleháme žloutky a krátce povaříme. Necháme vychladnout, a až krém zchladne na pokojovou teplotu, dáme ho do lednice.

Bílky zvážíme a rozdělíme na 3 díly. Mých 8 bílků vážilo 270 g. Z první části (90 g) vyšleháme tuhý sníh. Zašleháme třetinu cukru (40 g) a opatrně vmícháme třetinu mletých mandlí (80 g). Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, strany vymažeme máslem. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 150° C 20 – 30 minut.

Upečený korpus necháme trochu vychladnout. Pak ho překlopíme na papír na pečení posypaný moučkovým cukrem (aby se nepřilepil) a odlepíme pečící papír od těsta.

Stejným způsobem upečeme další 2 korpusy.

Sekané mandle opražíme na pánvi, zvýrazní se jejich chuť a jsou hezky křupavé.

Do vychladlého krému zašleháme změklé máslo a krém dáme opět do lednice ztuhnout.

První korpus pomažeme krémem a posypeme opraženými mandlemi. Přiklopíme druhým korpusem, na který dáme druhou třetinu krému a opražené mandle. Navrch dáme třetí korpus. Celý dort potřeme krémem. Strany dortu posypeme mandlovými lupínky a povrch ozdobíme sekanými mandlemi.

  • 50 g mandlových lupínků
  • Komentáře

    1. Pája píše:

      Málem jsem se zaradovala nad možností použít bílky, ale dále byly i žloutky, takže nic. Řeším neustálý nadbytek bílků. Tento týden to vypadá na pusinky a kokosky. Ale ten krém by mě zajímal, jak chutná.

    2. Beruška píše:

      Tak to řešíme stejný problém 🙂 Ale už mám v záloze pár receptů na jejich zpracování…
      Krém je sladší a chutná jemně vanilkově. I když v něm žádná vanilka není, tak mi její chuť připomíná. Vanilkové krémy či zmrzlina se také dělají ze žloutků, tak asi proto.

    3. vera píše:

      Uz sa neviem dockat, kedy vyskusam recept, zda sa byt snad este lepsi ako v &ikea, ktory lubime vsetci. Vdaka

    4. Kristina píše:

      Chtěla bych tento dort udělat jako roládu. Můžete mi jako zkušená cukrářka poradit, jak na to, aby se mi plát při zamotávání nepotrhal? Děkuji

    5. Beruška píše:

      Z tohoto těsta jsem roládu ještě nezkoušela, ale Váš nápad se mi moc líbí. Myslím si, že plát by měl být tenčí než u klasického piškotového těsta a mandle namleté co nejjemněji. Pokud se Vám plát povede upéct tak, že navrchu nebude lepivý, přenesla bych horký plát na navlhčenou utěrku a stočila. Mé korpusy byly lepivé, a tak jsem je sypala moučkovým cukrem. V tomto případě bych stáčela roládu vychladnou a naplněnou krémem.

    6. Kristina píše:

      Bezva, zkusím a díky za rady. Dnes jsem podle Vás zkoušela „dokonalý koláč“ a je opravdu dokonalý. Místo jablek jsem dala kompotované meruňky, tak je tvaroh trochu mokřejší, ale chutná i tak výborně 🙂

    7. Lucka píše:

      Jelikož jsem měla doma spoustu mandlí, rozhodla jsem se dort upéct…
      výsledek se můžete podívat na http://kloty.rajce.net/dort
      Dort je hodně sladký, na mě až moc.
      Korpusy mi vůbec nenaběhli. Nevím, jestli to je dobře nebo špatně.
      Dort je docela časově náročný. Můsím navštívit ikeu a dort tam ochutnat, zda je takový jako ten můj:)

    8. Dája píše:

      jen jsem tu pátrala po jednom histrickém receptu z knížky kterou právě čtu-jedná se o tzv mandlový sýr.Narazila jsem na stesky co s bílky.Já z nich dělám mandlové suchárky.
      5 bílků se tře do husté pěny s 150g cukr moučky.Pak se přidá 120g hladké mouky a cca 150g mandlí (dávám i ořechy-vlašské i lískové).Dobře vymazaná forma na srnčí hřbet se vysype moukou a v ní se velmi pomalu bílkové těsto peče.po vytažení a vychladnutí se uloží v alovalu do lednice,druhý den krájí na hodně tenké plátky.Ty se suší (je třeba to hlídat,aby se nespálily)ve vlažné troubě.Jsou dobré i uleželé a já je dělám i ve třech formách z trojnásobného množství.Do každé formy něco jiného-mandle a 2druhy ořechů.Peču to hlavně na Vánoce,ale dá se i jindy.

    9. Hilda píše:

      Zkuste z bílků KÁVOVO-ČOKOLÁDOVÉ KROUŽKY 4 bílky vyšlehat s 10 dkg cukr písek,vmíchat 10 dkg písek mletý,1 lžíce inst. kávy,10 kdg strouhané čokolády a nakonec 3 dkg solamylu.Nastříkat sáčkem na pečící papír kroužky/nebo jiné tvary/ a sušit v troubě.To je oblíbené cukroví mého syna.

    10. Hilda píše:

      oprava10 dkg cukr mletý

    11. Monika píše:

      Beru prosím o radu na krém. Několikrát jsem zkoušela různé krémy ze žloutků a pokaždé se krém srazil. Zkoušela jsem šlehání na mírném ohni, ve vodní lázni i v páře,ale nikdy se nepovedl. Vždycky se mi zdá, že krém není dost hustý a pak se najednou srazí :/ a já musím vymyslet krém z jiných ingrediencí. Moc děkuji za radu a těším se, že tentokrát se mi podaří! 😉

    12. monika píše:

      Beru prosím o radu na krém. Vždycky když použiju v receptu žloutky, krém se mi srazí. Zkoušela jsem na mírném ohni, ve vodní lázni i v páře, ale ještě nikdy se mi nepovedl tak, aby zhoustnul a nesrazil se :/ Prosím poraďte mi, moc bych si přála tenhle dort upéct.. děkuju 🙂

    13. Beruška píše:

      Moniko, ještě se mi nestalo, že by se krém srazil. Tak bohužel neumím poradit, v čem je chyba. Smetanu zahřeji (nevařím), postupně přidávám rozkvedlané žloutky a povařím na mírném plameni.

    14. bambitka píše:

      dekuji za recept je vyborny :), delam ho jako dort i jako roladu, jen mi prijde, ze kupovany z ikea ma tmavsi korpus, tak jsem si rikala jestli do tech bilku nedat pomlete oprazene mandle, mate s tim nekdo skusenost?

    15. ffm píše:

      tmavy je proto, protoze svedi delaji ten korpus z neloupanych mletych mandli

    16. Pavlína píše:

      Zdravím, dnes jsem vyzkoušela upéct tento almondy dort, ale upekla jsem ho jako roládu. Těsto mi připomínalo piškot, tak jsem to tak provedla. Mandle jsem namlela neloupané a musím říct, že dopadl dobře. I mě se ale krém srazil a nevím proč, dělala jsem vše podle návodu, ale tuk jsem z té sraženiny slila a nechala vystydnout a pak dala do lednice a máslo jsem do toho zašlehala a docela se to zozšlehalo. Bylo mi líto vyhodit tolik žloutků… 😉 a nakonec to bylo výborné, nikomu jsem nic neřekla a taky nikdo nic nepoznal! Ale proč se krém srazil? Když jsem ho sundala z plotny byl krásně hladký, ještě jsem ho párkrát promíchala a byla z něho sraženina. Nemůže to být tím, že jsem s ním ještě míchala po sundání z plotny?

    17. Soňa píše:

      Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela a dort je opravdu vynikající. Měl jen jednu chybu – bylo ho málo;-).

    18. Renata píše:

      Vyzkoušela jsem a je fakt luxusní!!!

    Okomentovat recept