Koláč z domácí nutelly

Původně jsem tento koláč chtěla péct ze známé kupované nutelly. Ale nakonec jsem se rozhodla připravit si tuto čokoládovo-oříškovou pomazánku doma. Tradiční nutella od Ferrera má sice dlouhou historii a milují ji lidé po celém světě, ale ve skutečnosti je to cukr a rostlinný olej. Obsahuje jen 13 % oříšků a zhruba 7 % kakaového prášku. Proto také nemůže nést označení čokoládový krém. Neobsahuje totiž potřebné minimum kakaových součástí. Ferrero má dokonce odlišnou recepturu pro jednotlivé země. Například pomazánka určená pro Francouze je sladší než ta pro italský trh.

Výroba domácí nutelly není nic složitého. Základem je dobrá čokoláda a lískové oříšky. Místo cukru jsem použila med, díky kterému je pomazánka krásně lesklá, krémová a moc dobrá.

Mohu doporučit tuto čokoládu na vaření, která obsahuje 50% kakaa a stojí asi 12 Kč. Použila jsem ji již několikrát – při přípravě horké čokolády, polevy na koláč nebo brownies.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 50 g cukru
  • 80 g másla
  • 1/5 kypřícího prášku
  • 2 žloutky
  • pár kapek olivového oleje
  • špetka soli

Náplň:

  • 160 g čokolády
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • hrst celých lískových ořechů
  • 100 g medu
  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce

Nastrouhané ořechy zalijeme 2 dcl mléka a necháme přes noc odležet, aby změkly.

Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, která dáme na půl hodiny do lednice.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Odstavíme a přidáme med a máslo. Mícháme, až se suroviny spojí. Necháme vychladnout. Namočené lískové ořechy v mléce rozmixujeme a smícháme s čokoládovým krémem. Zašleháme 2 vejce a zamícháme celé lískové ořechy.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a přeneseme do formy. Také můžeme těsto natlačit do formy prsty. Připravený nutellový krém nalijeme na těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170° C 20 – 25 minut.

Komentáře

  1. Pája píše:

    Hmm, to vypadá dobře. Po té čokoládě se určitě podívám.

  2. Madla píše:

    Teda, kam já jsem to zase vlezla… 🙂 Co recept, to hotové pohlazení po duši a po jazyku. Tenhle dort vypadá naprosto luxusně a určitě jej brzy vyzkouším. Včera jsem dle vašeho receptu dělala čokoládovou pěnu (s malými obměnami) a byla skvělá.
    Navíc se mi moc líbí vaše „úchylka“ se zaměřením na celozrnnou mouku a jiné zdravé produkty.

  3. Beruška píše:

    Tolik chvály, to se až červenám. Děkuji 🙂 Velmi mě těší, že se mými recepty inspirujete. Pečení je moje vášeň. Mám ráda sladké a poctivé dobrůtky, které jsou zároveň výživné 😉 A když použiji například špaldovou mouku, tak okolí ani nepozná, že jsem se snažila propašovat do koláče něco zdravějšího.

  4. farfalla píše:

    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=80176 ale tohle nejste vy, ne?:-) nahodou jsem na to narazila, ta fotka je mi byla nějaká povědomá (na mimibazar moc dobrá), ale že že tam nejsem zaregistrovaná, nemohla jsem se „Nufounky“ zeptat. kolac vypada moc pekne.

  5. farfalla píše:

    jak to dopadlo?:-)

  6. Beruška píše:

    farfalla: Recept i s fotografií jsem dala také na mimibazar. Na mimibazaru jsem pod jinou přezdívkou, protože jsem se registrovala dříve než vznikly tyto stránky.

  7. farfalla píše:

    tak to jo, to jsem rada, na mimibazaru mi pripada, ze okopirovane fotky/recepty jsou bohuzel dost casto, viz i treba nedavno tady http://anetagoesyummi.blogspot.com/2011/02/aj-vas-uz-niekto-okopiroval.html, coz je obzvalst komicke, protoze se jedna o jiny recept:) a jak tak zase na vasi fotu koukam,musim si udelat aspon brownies…

  8. Zuzka píše:

    Recept vypadá moc hezky!! Chtěla jsem se jen zeptat, jestli se má těsto nechat chvíli předpéct,nebo jestli se opravdu peče celou dobu s čokoládovou náplní?? Předem děkuji za odpověď

  9. Beruška píše:

    Pekla jsem celou dobu s čokoládovou náplní, ale pokud chcete mít jistotu, že se Vám korpus nezvlní, můžete ho i předpéct.

  10. anna píše:

    Prosim Vas vajcia do kremu idu cele a orechy aj z mliekom sa vymiesaju či bez mlieka, a ešte jedna otazocka cokolada ma byt vychladnuta alebo do horucej dame med a maslo ??? asi mi to nepali dneska :DDD uzastny kolacik 🙂

  11. Beruška píše:

    Vejce celé. Ořechy namočit do mléka, aby trochu změkly a pak vše rozmixovat. Máslo dávám do horké čokolády, aby se hezky rozpustilo. Med nemám úplně tekutý, tak ho dávám také do teplé čokolády, aby se rozpustil. Dobrou chuť! 🙂

Okomentovat recept