Houska domácí

V únorovém Apetitu mě zaujal recept na domácí housky, rohlíky nebo žemle. Autorky si tento recept vybraly při testování kuchařky „…ale máma to vařila líp“ od Kamily Skopové.

Houstičky vypadají na fotografii velice povedeně. V receptu mě ale zaskočilo uvedené množství cukru. Na 500 g mouky se má dát 50 g cukru a „jen“ špetka soli. A zřejmě se nejedná o sladké housky typu jidáš nebo loupák, když jsou sypané kmínem a hrubou solí. Nevím, jestli zasáhl tiskařský šotek nebo moje špetka soli je příliš malá. Přesto jsem se rozhodla recept vyzkoušet, ale s mírnou úpravou. Do těsta jsem dala lžičku soli. A po ochutnání bych příště dala ještě více a možná i ubrala trochu cukru. Sice nevím, proč se podle tohoto receptu dává do těsta tolik cukru (u slaného pečiva jsem se s tím ještě nesetkala), ale nějaký smysl to asi má, protože houstičky jsou velice dobré, kynou před očima, jsou nadýchané a dobré i druhý den.

V receptu podle Kamily Skopové není žádný tuk, žádné máslo, sádlo nebo olej. Téměř jsem se receptu držela, jen jsem přidala lžíci olivového oleje.

A výsledek? Řekla bych, že nedopadly vůbec špatně. Prý jsem měla jít na pekařku a nemuselo se investovat do mých studíí. Což beru jako pochvalu a jsem ráda, že chutnaly.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 – 50 g cukru
  • 30 g kvasnic
  • 200 – 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1-2 lžičky soli

Na závěr:

  • 1 vejce na potření
  • mák, kmín, sezam… na posypání

Ze 150 ml vlažného mléka, kvasnic, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.  Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce a kvásek. Podle konzistence těsta postupně přidáváme vlažné mléko. Pomocí ručního mixéru zpracujeme těsto. Necháme ho kynout 1,5 – 2 hodiny.

Z vykynutého těsta pleteme housky. Uvedené množství je na 10 středně velkých housek. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby je necháme 10 – 15 minut nakynout. Potřeme je vejcem a posypeme mákem, kmínem, slunečnicovými semínky…

Troubu předehřejeme na 200°C. Po asi 3 minutách troubu stáhneme na 170°C. Pečeme zhruba 20 minut.

Okomentovat recept